Nasze gospodarstwo położone jest w malowniczej miejscowości Długopole, w Kotlinie Nowotarskiej nad rzeką Czarny Dunajec na terenie Obszaru Chronionego Krajobrazu oraz tuż przy granicy z obszarem torfowisk orawska-nowotarskich.
Oferujemy programy o różnej tematyce związanej z tradycyjnymi zawodami i kulturą życia dawnej wsi.
Uwzględniając charakterystyczne dla Podhala pasterstwo, przybliżamy uczestnikom etapy obróbki owczej wełny, oraz wykorzystanie jej w produkcji ubioru góralskiego. Prezentujemy część stroju góralskiego, techniki jego zdobienia, a także warsztaty związane z haftem maszynowym oraz ręcznym. Wprowadzamy w obrządek hodowli bydła, gdzie odważniejsi uczestnicy będą mogli spróbować swoich sił przy dojeniu krowy. Po pozyskaniu mleka będzie można zagłębić się w procesy związane z jego przetwórstwem pozyskując: śmietanę, masło czy serki. Każdy będzie mógł zebrać z pola rzepę. Skupimy się na poznaniu lokalnych potraw takich jak moskole, czy talorki. Wykorzystując hodowlę ptactwa domowego ( kury, gęsi, kaczki) poznamy produkty, które przy tej okazji powstają. Zarówno pierze, jak i będące wszechobecne w naszym jadłospisie jajka, mięso, smalec. Poznamy potrawy powstające z kapusty. Popularną u nas kwaśnicę, ale i łazanki czy gołąbki. Nawiązując do tradycji i zwyczajów obecnych przy pasieniu gęsi przypominamy zabawy dziecięce jakie były kiedyś popularne.
Kultywujemy używaną na Podhalu gwarę w nazewnictwie poszczególnych przedmiotów, jak i folklorze, czy przy wspólnym śpiewie.